mai 24, 2024
plăcuțe de frână

Alegerea plăcuțelor de frână este foarte importantă pentru siguranța ta și a familiei tale pe străzi. O frână care nu funcționează poate duce la situații extrem de grave pe care nimeni nu și le dorește. Un utilizator normal nu face altceva decât să caute ceea ce îl interesează în materie de plăcuțe de frână, însă rezultatele pot fi foarte variate. Poți descoperi plăcuțe realizate din materiale foarte diversificate, cu grosimi diferite și realizate de producători diferiți.

Conform specialiștilor în mecanică auto, este foarte important să alegi corect grosimea plăcuțelor.

Care este grosimea minimă a unei plăcuțe de frână?

Specialiștii spun că o grosime sigură este de 6.4 milimetri sau mai mult. Este valoarea care oferă siguranța. Dacă măsori plăcuțele instalate pe automobilul tău și sunt mai subțiri, este bine să iei în considerare o înlocuire. Este adevărat că plăcuțele pot funcționa chiar dacă au 3.2 mm, însă nu merită riscul să circuli cu o astfel de placuță.

În general, atunci când achiziționezi plăcuțe noi trebuie să cauți o variantă de minim 12 mm grosime. Este o grosime standard care îți asigură aproximativ 80.000 de km până în momentul în care ajung la o dimensiune de 6.4 mm.

De ce scade grosimea plăcuțelor de frână?

În general, o placuță de frână este realizată din materiale extrem de dure, cum ar fi plăcile din oțel, saibale sau materialele de fricțiune. Cu toate acestea, în timp, grosimea lor are de suferit. Scăderea este datorată acțiunii mecanice pe care o are frâna asupra lor. De fiecare dată când pui frâna, placuța este împinsă de un etrier către discul de frânare, ceea ce duce la frecare. Prin frecare se încetinește automobilul, însă în același timp se uzează stratul plăcuțelor. În general, 80000 de kilometru este o valoare la care trebuie să fie înlocuite plăcuțele, însă nu este o regulă. Dacă sunt bine îngrijite, plăcuțele pot rezista până la 100.000 de kilometri fără probleme. Asigură-te că le verifici frecvent și că acestea au o grosime de minim 6.4 mm. Dacă scad sub această grosime, riscul de accidente crește în mod considerabil.

Atunci când achiziționezi plăcuțe de frână, achiziționează tot timpul plăcuțe noi, de minim 12 mm. Există o piață a plăcuțelor second-hand, acestea sunt uzate și nu vor rezista foarte mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *