Grija si respectul fata de clienti ar trebui sa fie principalele valori care vor sta la baza unui restaurant ce ofera seriozitate. Nu este de ajuns sa servesti o mancare de calitate, daca personalul si servirea sunt la pamant din punct de vedere profesional. Este importat ca atat servirea cat si alte servicii sa fie la fel de respectate precum bucatarul care isi face treaba in mediul lui de lucru. Daca se omit lucruri importante, balanta va inclina in dezavantajul afacerii, pierzand consistent din clienti sau potentiali clienti. Este vorba despre un set de reguli care, daca vor fi respectate, ele pot aduce succesul garantat.
Reguli esentiale, importante pentru un bun demers al afacerii tale:
- Alege cu atentie furnizorii
Fiind cei mai importanti colaboratori, de furnizori depinde destul de mult succesul restaurantului. Ai foarte mare grija ca mancarea si bautura sa fie de calitate si in acelasi timp la un pret destul de avantajos pentru tine. Calitatea mancarii intr-un restaurant cu un meniu bogat, este extrem de importanta. Degeaba servesti bauturi pretioase si scumpe, daca mancarea lasa de dorit.
- Patreaza mereu curatenia in mediul de lucru
Tu, ca si coordonator , nu vei putea verifica personal fiecare colt al localului, pentru a te asigura ca totul este in regula. Cu siguranta, vei avea oameni angajati care sa se ocupe in mod special de acest lucru. Ai grija ca firma de curatenie pe care o angajezi sau produsele pe care le cumperi, sa fie de calitate si sa indeplineasca nevoile localului. De exemplu, intr-o bucatarie in care se gateste in volum foarte mare, va fi nevoie de o curatenie aprofundata, iar un flux mare de clienti genereaza uneori dezastru, la finalul zilei. Pune accent pe acest capitol, deoarece este foarte important atat pentru angajati sa lucreze intr-un mediu curat si ordonat, cat si pentru clientii care iti vor calca pragul zi de zi.
- Fa ceva diferit fata de alte localuri
Cu siguranta ai creata o poveste, pe baza caruia ai conceput design-ul localului si meniul. Fiecare local are, pana la urma, o poveste in spate. Cauta sa faci lucruri in beneficiul locului, al clientilor si nu in ultimul rand, al tau. De exemplu, poti sa accepti ca localul tau sa fie etichetat ca fiind pet friendly si sa creezi o zona in care clientii isi pot lasa animalul de companie, asta daca nu iti doresti sa aiba acces in interiorul localului. O zona de joaca pentru copii este la fel, o idee foarte buna si care va atrage multi parinti care vor sa stea in liniste la masa, in timp ce micutul lor se joaca in nisip sau rezolva un puzzle interesant, la o masa alaturi de ei.
Este important sa iti indrepti atentia si catre lucrurile bio, care denota un stil de viata sanatos si o gandire deschisa catre nevoile celorlalti si ale planetei pe care traim. Poti achizitiona cosuri de gunoi in care sa se recicleze. Le poti pune afara, daca beneficiezi de o terasa, sau intr-un loc unde si clientii sa aiba acces la ele. Daca preferi sa nu le pui la vedere, le poti pastra in folosinta angajatilor, pentru a arunca toate deseurile, pe categorii.
- Ofera mici servicii care inseamna mult pentru clientii tai
Gandeste-te la ceva care ar putea fi cu adevarat de ajutor clientului si, totodata, ceva care sa te diferentieze de altii. Poti folosi bilete de feedback, unde clientul sa isi exprime, la final, parerea lui despre modul in care a fost servit si sa isi exprimea multumirea fata de serviciile oferite. Acest lucru conteaza mult pentru clienti, care se vor simti in largul lor sa vina si urmatoarea data, chiar daca au avut ceva de obiectat. Faptul ca li se ofera libertatea de a se exprima in scopul unor mici modificari in sevire, spre exemplu, ii va tine aproape de tine. O idee ar mai fi un serviciu de comandare a unui taxi, pentru cine are nevoie. Nu trebuie sa angajezi pe cineva pentru asa ceva. Tot ce ai nevoie este o tableta in interiorul sau la iesirea localului, cu o aplicatie de Taxi. Super util pentru multe persoane!
- Pune pret pe angajatii tai
Ca lider, nu trebuie sa astepti ca altii sa faca lucruri in locul tau, iar tu sa obiectezi de fiecare data cand ceva nu merge bine. E nevoie sa fii apropiat de angajati, sa ii motivezi si sa le indeplinesti nevoile, pe cat posibil. Acest lucru iti va aduce oameni de incredere, care vor ramane mult timp in serviciile tale. Astfel, vei castiga pe parcurs profesionisti, pe baza carora afacerea ta va fi una cat mai profitabila.
Nu in ultimul rand, fii foarte atent la cum comunica personalul cu clientii si fii prezent in cele mai multe momente, atunci cand timpul iti permite sa faci asta. E important ca tu, personal, sa observi si sa intelegi nevoile clientului tau.
Sunt Alexandru Ababei și sunt pasionat de content writing, publicitate online, SEO și Social Media Marketing. Lucrez de peste 10 ani în domeniul online și-mi place să ajut cât mai multe companii să atingă succesul prin serviciile mele.